Welcome
Dobro Došli <strong>SSPFBL Forum</strong>.

Dobro došli na forum Saveza Studenata Poljoprivrednog Fakulteta. Da bi mogli ostavljati svoje poruke i pitanja morate se registrovati. Registrujte se i postanite član našeg foruma!!!!!<a href="/profile.php?mode=register">registracija</a>!

Pomozite mi da se odlucim!!!

Pomozite mi da se odlucim!!!

Postby freestyleee on Thu Sep 25, 2008 15:12

Stvari stoje ovako.Treci sam razred gimnazije Sveti Sava u Prijedoru(opsti smijer) i planirao sam upisati poljoprivredni fakultet u Banjoj Luci,dobar sam ucenik i jako volim prirodu.Pored toga tata mi drzi pcelinjak na selu pa i njemu pomazem oko toga.Ako neko moze da mi kaze koji smijer da upisem da ima veze i sa pcelastvom i inace poljoprivredom,i dali je tezak(jasno mi je da nijedan fakultet nije lagan)!Unaprijed hvala!!!Mozete pisati na meil "sr-benda@hotmail.com"!!!
freestyleee

Postby N___N on Thu Sep 25, 2008 21:19

Zdravo!
Koliko sam ja upoznata, da sada po Bolonjskom sistemu obrazovanja, predmet pčelarstvo ima na smijeru biljne proizvodnje.
Do sada je taj predmet bio na svim smijerovima... Ali mislim da je izbačen sa animalne proizvodnje, a na smijeru agrarna ekonomija i ruralni razvoj, taj predmet možeš da imaš kao izborni predmet. Tako da u suštini, koji god smijer izabereš, taj predmet se provlači kroz nastavu(da li kao redovan predmet, ili kao izborni).
Što se tiče samog fakulteta, ako voliš prirodu, slobodno upiši ovaj fakultet. Nećeš se pokajati! (Makar se nadam :D )
Inace, i ja sam isla u Gimnaziju, i poslije toga sam upisala Poljoprivredni fakultet, i samo mogu da ti kažem da nisam imala nikakvih problema, makar do sada. I što se tiče gradiva, praćenja nastave i ostaloga... Iako sam se sa tim nekim predmetima, prvi put susrela sada na fakultetu.
Fakultet nije strašno težak. Ako se imalo potrudiš i redovno učiš, mislim da nećeš imati problema... Mada i kampanjci (kao što sam ja :D ), dobro prolaze :lol:
Eto nadam se da sam ti makar malo pomogla... Mada, ti imaš još vremena do upisa fakulteta, pa samim tim i vremena za razmišljanje, a i da čuješ druge komentare...
P.S. ma fakultet nam je odličan... Ako nismo na predavanjima na prvom spratu, onda smo u kafani u "podrumu"... :lol: 8)
Pozdrav!
N___N

Postby djordjevet on Thu Sep 25, 2008 21:24

slozio bih se sa koleginicom N_N u svemu sto je rekla....
samo bih imao malu ispravku.....pcelarstvo je obavezni predmet po Bolonji, kod animalne proizvodnje, a kod vocara je izborni...
...sve počinje i sve se završava u biblioteci...ne postoji ništa izvan knjiga...
djordjevet

Postby N___N on Thu Sep 25, 2008 21:40

Nisam znala... :?
Ali odlično, bitno da se taj predmet nalazi u programu. :wink:
N___N

Postby freestyleee on Fri Sep 26, 2008 0:44

Narode bas vam hvala legende ste!!!I jos nesto posto nisam bas najbolje razumio tamo na glavnoj stranici prvi dio fax-a traje tri godine a jel se mora ici i na drugi dio koji je jos dvije ili je on ono ocu necu!I jos samo nesto kakva pitanja budu na prijemnom iz koje oblasti onako otprilike i dali je tesko upasti!!!PozzZz!!!
freestyleee

Postby N___N on Fri Sep 26, 2008 8:24

Drugi dio faxa, nije obavezan, ali za tvoje dobro kada već završiš prvi ciklus, završi i drugi (master).
Možda nam asistent djordjevet može više o tome da ispriča, ja baš nisam toliko upoznata sa tim, jer ja studiram po starom planu i programu...
Prijemni se radi ih biologije, hemije i zoologije (za animalnu proizvodnju, za ostale nisam sigurna) i pitanja uopste nisu teska...
A i tu su asistenti, koji "paze" prijemni, pa uvijek uskoče u pomoć... :lol:
Tako da nemoj da brineš... 8)
N___N

Postby djordjevet on Fri Sep 26, 2008 19:56

N___N wrote:Drugi dio faxa, nije obavezan, ali za tvoje dobro kada već završiš prvi ciklus, završi i drugi (master).
Možda nam asistent djordjevet može više o tome da ispriča, ja baš nisam toliko upoznata sa tim, jer ja studiram po starom planu i programu...
Prijemni se radi ih biologije, hemije i zoologije (za animalnu proizvodnju, za ostale nisam sigurna) i pitanja uopste nisu teska...
A i tu su asistenti, koji "paze" prijemni, pa uvijek uskoče u pomoć... :lol:
Tako da nemoj da brineš... 8)

novi nacin studija, po Bolonji ima 3 dijela-ciklusa: dodiplomski (bachelor), diplomski( master) i postdiplomski (doktorski)...
na svakom od ovih ciklusa skupljas odredjeni broj poena...po godini studija je predvidjeno 60 poena..
na prvom,koji traje 3 godine stices zvanje bachelor i to su osnovne studije...tu nema diplomskog rada...na njemu mozes da skupis 180 ECTS poena, koje moras da imas da bi mogao da se upises na master studije...
na drugom ciklusu, master studijama skupljas novih 120 poena, jer one traju 2 godine...tu produbljujes ono sto si ucio na osnovnim studijama i ulazis u neke uze oblasti struke kojom se bavis....ovdje se na kraju pise diplomski rad i dobijas zvanje mastera, sto je ekvivalent sadasnjim dipl. inzenjerima
da bi se upisao treci ciklus studija, odnosno doktorske studije, moras da imas 300 ECTS poena (180 sa bachelora i 120 sa mastera)..one traju tri godine i za njih fakultet predvidja da imas visok prosjek ocjena sa prethodnih studija...na njima izucavas odredjenu oblast i pises doktorsku disertaciju...njihovim zavrsetkom stices zvanje doktora nauka iz te oblasti...
dakle, situacija je sledeca...Bolonja pojednostavljuje cijelu pricu oko studiranja dijeleci ih na tri ciklusa...nije obavezno da upises master, a pogotovo doktorske studije ako ne zelis da nastavis skolovanje nakon zavrsetka osnovnih studija...
jos neki podaci u vezi sa ovim...
ovaj sistem studija ne poznaje stepen magistra, kao sto je postojalo prije...cilj je bio da se pojednostavi procedura oko dobijanja zvanja doktora kao naucnog zvanja...
zvanje mastera nije naucno nego strucno zvanje i nije isto kao trenutno postojeci magistri nauka (magistar je naucno zvanje), vec je jednako dipl. inzenjeru ili drugom diplomiranom strucnjaku...
u zavisnosti od vrste nauke na nekim fakultetima, recimo na medicini, ne postoje bachelor studije jer je nemoguce odskolovati doktora medicine za 3 godine, pa su te studije ostale po starom trajanju 5 ili 6 godina i na kraju se dobija zvanje doktora medicine, jednako zvanju mastera iz neke druge oblasti...sve je to,naravno, u vezi sa ovim bodovima....
...sve počinje i sve se završava u biblioteci...ne postoji ništa izvan knjiga...
djordjevet

Postby freestyleee on Fri Sep 26, 2008 20:15

Bas ti hvala nemas pojma koliko si mi pomogao!!!Koja si ti godina,koju se skolu zavrsio kako ti ide?
freestyleee

Postby djordjevet on Fri Sep 26, 2008 20:18

freestyleee wrote:Bas ti hvala nemas pojma koliko si mi pomogao!!!Koja si ti godina,koju se skolu zavrsio kako ti ide?

ne citas postove koleginice N_N....
Ja sam asistent :lol:
djordjevet

Postby N___N on Fri Sep 26, 2008 22:40

Njemu odlično ide... :lol:
N___N

Postby freestyleee on Fri Sep 26, 2008 23:50

Narano jos samo fali da asistentu neide dobro pa smo daleko dogurali!!!I bas me zanima dali njega placaju ili mu to utjece na ocijene ako uopste studira jer se nerazumijem bas u vezi toga sa asistentima.A kako vama ide "koleginice"N___N?Ako se smije znati posto ste kampanjac!!! :shock: :!: :!: :!:
freestyleee

Postby N___N on Sat Sep 27, 2008 11:15

Uzeću sebi za pravo da ti ja kažem koju o asistentu (nadam se da On ne zamjeri :) )
Asistent Đorđe Savić, je završio Veterinarski fakultet u Beogradu. Tako da tu nema šta da mu utiče na ocjene, On je svoje ocijene davno dobio 8) ... Ima tu još, ali neka On doda ostatak... :wink:
A asistent možeš da postaneš, samo po završetku fakulteta...
A dragi kolega, meni odlično ide, makar za sada. To kampanjac, se odnosilo da ne učim neki ispit dok traju predavanja, da kada dođem kući ponavljam šta smo radili... Već kad dođu rokovi, onda učim.
Sada u oktobru redovno treba da upišem IV godinu. A i sa ispitima sam blizu... Ne zalim se. :lol:
N___N

Postby freestyleee on Sat Sep 27, 2008 12:44

Ja procita tamo da u svakom semestru ima po sest ispita a jedan semestar je pola godine ako se nevaram.I da jos nesto nadam se ako zavrsim to da necu biti onaj obicni veterinar(sala) ozbiljno gdje mogu raditi kada zavrsim prvi stepen a gdje kada zavrsim drugi :?: :?: :?:
Last edited by freestyleee on Sat Sep 27, 2008 18:52 , edited 1 time in total.
freestyleee

Postby N___N on Sat Sep 27, 2008 13:12

Tačno, jedan semestar ti je pola godine (to ti je kao polugodište u školi...)
He he... Po završetku Poljoprivrednog fakulteta, ti svakako ne možeš biti ni "obični" ni "neobični" veterinar... Jer taj smijer još uvijek nema na našem fakultetu... :D
A što se tiče poslova... ako mi vjeruješ da ni ja tačno ne znam, gdje sve mogu da radim po završetku fakulteta.
Ali znam sigurno, da mogu da radim u Ministarstvu poljoprivrede... 8)
Samo treba doći do tog radnog mjesta... :wink:
N___N

Postby freestyleee on Sat Sep 27, 2008 18:57

Ma to mi je naj manji problem dadnem onim tamo "guzonjama" po kilogram meda da me zaposle zadovoljan ja zadovoljni oni(lol).Koji predmet je bas da izludis uceci!Koji su predmeti bas poteski(izvinite ako smaram)!!! 8)
freestyleee

Next

Return to Poljoprivredni Fakultet